Gå direkt till innehåll

”Jag vill hela tiden utmana mig själv”

Kategori

Träffa utövarna

Den 3 december ska Christer Johansson göra sin egen variant av En svensk klassiker, bland annat med hjälp av stakmaskin och armcykel. Med det vill han uppmana alla att röra på sig och utmana sig själva.

En svensk klassiker kallas kombinationen av de fyra långloppen Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Det är detta som Christer Johansson från Örebro ska göra en mindre variant av. På Internationella funktionshinderdagen, den 3 december, ska han staka sig 9 kilometer i stakmaskin, cykla 3,2 mil i armcykel, simma 300 meter i bassäng och köra 3 kilometer i rullstol. – Jag vill ha en utmaning och En svensk klassiker verkade roligt, men jag vet mina begränsningar så det blir en minivariant, säger han. Christer har både nedsatt syn och en rörelsenedsättning som gör att han använder rullstol. Han var tidigare överviktig och hade under stor del av sitt liv fått höra att det är svårt att gå ned i vikt om man sitter i rullstol och att det inte var värt något försök. – Jag blev så trött på att höra det mantrat och tänkte ”nu jäklar ska jag visa dem”. Jag började äta mer hälsosamt och tränade mer, mycket tack vare min dåvarande assistent som visste mycket om träning. Jag gick från att vara en datornörd till att bli en hälso- och träningsnörd.

Hjälper barn och unga som livsstilslots

Nuförtiden tränar Christer 5–6 gånger i veckan. Just för tillfället tränar han inför utmaningen den 3 december, men vanligtvis är det styrketräning, rörlighet, armcykling och boxning som gäller. Han är även livsstilslots i Parasport Sveriges projekt Champa Lots , där han coachar barn och unga med funktionsnedsättning till att bli mer självständiga i livet. – När jag var liten saknade jag en person med liknande förutsättningar som jag kunde se upp till och som sporrade mig. Det är kul att jag kan vara den personen för mina adepter nu. Trots att Christer tränar mycket idag har det inte alltid varit så. Han menar att alla kan ta steget till att börja träna, även om det kan kännas svårt. – Jag har ingen idrottsbakgrund, men jag har tränat upp mig långsiktigt. Ett bra sätt är att sätta upp mål och delmål att arbeta mot. Mitt största mål är att klara den dagen den 3 december. Du kan följa Christers uppladdning på hans Instagramkonto Criz4fun .

Vi återkommer efter den 3 december om hur det gick för Christer med sin utmaning.

Länkar

Dela denna sida

Skapad 12 November, 2020 - Uppdaterad 13 November, 2020