Gå direkt till innehåll

Vanliga frågor

Här samlar vi svar vanliga frågor som du som användare eller representant för en förening kan ha. Hittar du inte svaret på din fråga är du givetvis välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor från användare:

Varför finns ParaMe?

Vi vet att det kan vara svårt att hitta information om vilka idrottsföreningar som har träning för personer med funktionsnedsättning. Därför har Parasport Sverige tagit fram ParaMe som samlar träning för personer med funktionsnedsättning på ett och samma ställe. Det ska vara enkelt för dig att hitta träning!

Hur använder jag ParaMe?

Vad roligt att du har hittat till ParaMe! Välkommen! Här kan du kika runt på olika former av idrott och träning, du kan få tips och inspiration av utövare med mera. Du kan använda ikonerna högst upp på startsidan för att se vad för olika typer av idrott och träning som finns, t.ex. lagidrott eller utomhusidrott. Du kan också söka på träning som finns nära dig och som passar för dig utifrån din funktionsnedsättning. Efter att du har gjort dina val får du fram en lista på olika idrotter och aktiviteter som du kan läsa mer om. Hittar du något som du gillar klickar du på “Visa föreningar nära mig” på sidan för aktiviteten. Då får du fram vilka föreningar som erbjuder träning där du bor. När du väljer en förening får du fram deras kontaktuppgifter och sen är det bara att kontakta föreningen. Lycka till!

Hur gör jag om jag vill börja med en idrott?

Vad roligt att du hittat en idrott! Nästa steg är att kontakta föreningen. Ring eller mejla och berätta att du vill börja idrotta med dem. Fråga när och var dem tränar och om du behöver ta med dig någonting. Du kan också fråga hur tillgängligheten ser ut och om du vill kan du be att någon kommer och möta dig när du kommer dit första gången. Många föreningar låter dig prova på några gånger innan du betalar medlemsavgift. Hör vad som gäller hos just den föreningen du vill börja hos.

Kan jag börja träna hos en förening trots covid-19/coronaviruset?

ParaMe tipsar om träning och aktiviteter runt om i Sverige. Det är upp till varje förening att själv fatta beslut om sin verksamhet. En del föreningar håller i gång verksamheten med vissa anpassningar, medan andra föreningar har pausat sin verksamhet. Det kan skilja sig mellan idrotter och föreningar beroende på träning och vilka deras medlemmar är. Föreningarna ska följa Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets rekommendationer. Kontakta den förening du är intresserad av att besöka för att höra hur de gör med träningen just nu. Om du är i riskgrupp och behöver isolera dig kan du ta del av vår träna hemma-serie ParaPepp .

Måste jag tävla eller kan jag vara med ändå?

Nej, du måste inte tävla. ParaMe är till för dig som vill börja träna eller prova på en ny idrott. Vi vill att fler ska röra på sig och därför är det viktigaste att ha roligt.

Kan jag se datum och tider för olika aktiviteter och träningar?

I nuläget kan du inte se vilka tider och dagar föreningar har sina aktiviteter på. Vårt råd är att kontakta föreningen och fråga när dem tränar.

Behöver jag särskild utrustning till min aktivitet? 

Det beror på aktiviteten. Oftast kan du låna utrustning av föreningen. Kontakta föreningen innan du åker dit första gången. Du kan också låna utrustning hos Fritidsbanken.

Kostar det något att delta i aktiviteter som finns i ParaMe?

Många föreningar erbjuder gratis prova på-tillfällen. På så sätt kan du prova träningen innan du bestämmer dig för att bli medlem i föreningen och börja betala medlemsavgift. Fråga föreningen hur det ser ut hos dem.

Hur har ni bestämt vilka idrotter som passar vilka funktionsnedsättningar?

Vi har utgått från nationella och internationella klassificerings- och tävlingsregler. Men det kan fortfarande vara möjligt för dig att utöva en viss idrott trots att du inte känner igen dig i de som vi skriver att idrotten passar för. Dock kan det vara så att du inte får tävla i just den idrotten. Kontakta föreningen för att berätta om dina behov och se vilka möjligheter som finns.

Föreningen jag vill idrotta hos svarar inte. Vad gör jag nu?

Det var tråkigt att höra. Det kan finns många olika anledningar till kontaktpersonen hos föreningen inte svarar. Hör av dig till oss på parame@parasport.se så hjälper vi dig.

Jag vet att det finns en förening nära mig, men jag hittar den inte i ParaMe.

Alla föreningar är inte registrerade i ParaMe. Vi arbetar hela tiden på att få in fler föreningar. Om du känner till en förening får du gärna berätta om ParaMe för dem. Du kan också kontakta oss så tar vi kontakt med föreningen.

Jag hittar ingen träning där jag bor som passar mig där jag bor. Vad ska jag göra?

Ta kontakt med Parasportförbundet där du bor. Vi har 21 regionala förbund och de kan hjälpa dig att hitta idrott. Vi kan också hjälpa dig att starta en ny förening i din kommun. Kontakta parame@parasport.se för mer information. Vi kan även tipsa om Start Your Impossible Camp och ParaPepp . Start Your Impossible Camp är ett läger där du får prova på flera olika idrotter. Lägren finns runt om i Sverige. ParaPepp är vår träna hemma-serie med massor av träning för alla.

Jag har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Kan jag hitta en idrott i ParaMe?

Ja, du är varmt välkommen att använda ParaMe! Det finns dock ingen filtreringsfunktion för NPF i sökverktyget. Personer med NPF är en målgrupp som ofta tränar och ibland även tävlar tillsammans med idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Välj därför att filtrera din sökning på Intellektuell funktionsnedsättning om du har NPF.

För att tävla i parasportens internationella tävlingar behöver du ha en intellektuell funktionsnedsättning, en synnedsättning, eller en rörelsenedsättning. NPF-diagnoser inom t.ex. autismspektrumet så som Asperger, adhd, Tourettes syndrom eller specifika inlärningssvårigheter så som dyslexi och talsvårigheter är inte godkända för tävlingslicens inom Parasportens internationella organisationer Special Olympics och VIRTUS.Om du enbart har en NPF-diagnos kan du istället delta i vissa tävlingar utanför parasporten (beroende på idrott, arrangörens bestämmelser och vilken sanktion tävlingen har). När du har hittat en idrott du tycker om kan du och föreningen tillsammans undersöka vilka möjligheter det finns att tävla i din idrott.

Vanliga frågor från föreningar:

Varför ska jag registrera min förening i ParaMe?

ParaMe är den plats i Idrottssverige som samlar idrott för personer med funktionsnedsättning på ett och samma ställe. Det är en unik och revolutionerande rekryterings- och marknadsföringsmöjlighet. Med hjälp av ParaMe kan föreningen få fler medlemmar samtidigt som fler personer med funktionsnedsättning kommer i rörelse och mår bättre.

Vilka föreningar får vara med i ParaMe?

Alla föreningar som kan inkludera personer med funktionsnedsättning är välkomna att registrera sig i ParaMe, oavsett tillhörande specialidrottsförbund. Föreningen behöver alltså inte ha en specifik verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Kostar det något att vara med?

Nej, det är gratis att registrera sig och föreningen behöver inte vara medlem i Parasportförbundet.

Hur registrerar jag min förening i ParaMe?

Du kan registrera din förening här. Ett tips är att berätta för föreningens styrelse och ledare att du har registrerat er förening i ParaMe att er förening finns med där.

Hur uppdaterar jag föreningens uppgifter eller rättar till fel som jag skrev i formuläret för registrering?

Mejla parame@parasport.se om du vill uppdatera föreningens information.

Hur vet jag om min förening finns med i ParaMe?

Sök på din plats och den träning som ni erbjuder i föreningen. Är du ändå osäker kan du skicka ett mejl till parame@parasport.se .

På grund av covid-19 har vi pausat vår verksamhet. Ska vi gå ur ParaMe så länge?

Coronaviruset, eller covid-19, påverkar allt vi gör för tillfället och vi befinner oss i en speciell situation. ParaMe tipsar om var det finns träning för personer med funktionsnedsättning och därför är vårt förslag att ni står kvar i ParaMe. Om ni blir kontaktade av en person som vill börja idrotta hos er är vårt råd att förklara hur situationen ser ut och notera personens kontaktuppgifter för att kontakta hen när ni startar upp verksamheten igen.