Gå direkt till innehållGå direkt till sök

Generation Pep: ”Det ska vara roligt att röra på sig”

Kategori

Träffa föreningar

Generation Pep arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Nedan berättar verksamhetschefen Carolina Klüft om arbetet.

Hej Carolina! Vad är Generation Pep? Generation Pep grundades 2016 på initiativ av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, eftersom det behövdes en gemensam kraft som arbetar för barn och ungas fysiska hälsa. Vi samlar goda initiativ och peppar till nya initiativ och målet är att alla barn ska kunna leva ett aktivt och hälsosamt liv.

I vårt nätverk finns över 400 företag och organisationer som gör bra saker för ungas hälsa och vi uppmuntrar deras arbete. Vi driver också egna projekt och sprider kunskap i frågan. Ett exempel är Pep Skola, som är ett stöd till skolor som vill ha mer fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor under skoldagen.

Ni brukar prata om rörelseglädje. Vad är det? All forskning visar att hälsamma matvanor och regelbunden motion minskar risken för sjukdomar, depression och ångest. För att få barn och unga aktiva måste vi göra det roligt och lustfullt att röra på sig. Det ska inte vara tvång eller prestationsbaserat. Oavsett om du spelar fotboll, dansar eller tar en promenad ska du ha kul medan du gör det!

Anordnar Generation Pep några särskilda parasportaktiviteter? Vi vill att ALLA barn och unga ska röra på sig – oavsett funktionsnedsättning eller inte. Vi har det tänket i allt vi gör. Parasport är inte vår specialkompetens, men eftersom Parasport Sverige är del av vårt nätverk av peppare får vi kunskapen där. På Pep Dagen i Hagaparken i fjol fick barnen möjlighet att prova på paraidrotter som bland annat rullstolsrugby och 5-a-side-fotboll.

Text: Calle Delling Fotograf: Mateus Eurell

Dela denna sida

Skapad 15 April, 2020 - Uppdaterad 31 Augusti, 2020