Gå direkt till innehåll

Alexander amputerade båda benen – idrotten blev vändpunkten

Kategori

Träffa utövarna

För fyra år sedan förändrades Alexander Helanders livet drastiskt. Ett stort antal tumörer hindrade honom från att kunna gå. Tumörerna försvann, men kärleken till idrotten bestod.

Se video

28-årige Alexander Helander har spelat innebandy i större delen av sitt liv, men när han var 24 år fick han sjukdomen plantar fascial fibromatosis som bildade 16 tumörer i höger och vänster fot.

Tumörerna orsakade enorm smärta och efter flera tuffa och misslyckade behandlingar var han i oktober 2019 tvungen att amputera höger underben. Ett halvår senare amputerades även det vänstra.

Startskottet för att ta sig tillbaka till idrotten blev parasportlägret Start Your Impossible Camp i Eskilstuna, där Alexander fick spela rullstolsinnebandy för första gången.

– Det lägret blev en vändpunkt. Där fick jag upp ögonen för att jag fortfarande kan göra det jag verkligen älskar. Det var en fantastisk känsla att få känna den glädjen igen, idrottsglädje är verkligen den bästa glädjen. Perioden när jag inte kunde idrotta var väldigt mörk. Jag är inte mig själv utan idrotten. Tack vare parasporten har jag fått en helt ny gemenskap, säger han och fortsätter:

– Gemenskapen inom parasporten är väldigt härlig. Det är en väldigt mycket positiv energi och alla är hjälpsamma och har en otrolig förmåga att komplettera varandras svagheter och styrkor.

Till dem som inte testat någon parasport säger Alexander:

–Testa allt! Det finns så många möjligheter, det handlar bara om att se dem. Alla är skiträdda till en början, men det är bara att testa.

Länkar

Dela denna sida

Skapad 11 Mars, 2020 - Uppdaterad 24 Augusti, 2020
ParaMe

Alla ska ha möjlighet till träning

ParaMe är en tjänst som hjälper dig att hitta träning som passar dig.

Kommande evenemang

  Se alla evenemang

  Vill din förening synas i ParaMe?

  Vi vill självklart att ni ska vara med! Registrera föreningen

  Vår kontaktinformation

  Kontakta oss gärna om du har frågor. parame@parasport.se

  Om ParaMe

  ParaMe är en tjänst av Parasport Sverige med stöd från Arvsfonden.

  Mer om ParaMe

  Parasport SverigeMed stöd från Allmänna Arvsfonden